Pek çok gencin en çok kararsız kaldığı noktaların başında kariyer planlaması gelir. İyi bir kariyer planlaması nasıl olmalı? Bu soruya cevap verebilmenin ilk adımı kendini tanımak ve gelecek beklentilerini ifade etmek gerekir.Gelecek beklentilerini parasal beklentilerden ayırarak cevap vermeye çalışmak en doğrusu. Çünkü iyi bir kariyerinde, parasal beklentilerinde birleşip kesiştiği yer kişisel tatmin duygusunun elde edilmesidir. O halde kişisel tatmin elde edebileceğimiz ancak parasal beklentilerimizi karşılamayan kariyer alanlarıda bizim için tercih edilebilir olmalıdır.
ALTERNATİFLİ BİR KARİYER PLANLAMASI
Hayatın tüm alanlarında olduğu gibi kariyer planlamalarında da bir birinden farklı alternatifler örmek her zaman faydalıdır.Birbirinin zıttı olmayan ancak birbirini besleyebilecek alanlar tercih edilebilir.Örneğin İnsan Kaynakları Uzmanı olmak isteyen birisinin bu alanla benzerliklerine rastladığımız Halkla İlişkiler Departmanını da seçebilmesi gibi.Yada Muhasebe Finans düşünen birisinin alternatif olarak satış departmanında çalışmaktan çekinmemesi gibi.Grafikerlik yapmayı düşünen birisinin bir dönem için görsel tasarım yerine teknik tasarım yapmak zorunda kalması gibi.
KENDİNE YATIRIM
Kariyer planlamasının belkide en önemli unsuru kendine yatırımdır. Kendine yatırım yapana işletmeler yatırım yapmaktan çekinmez.Kariyerimizi planlarken varmak istediğimiz nokta ile bulunduğumuz nokta arasındaki boşlukları akılcı biçimde doldurmalıyız.Bu kimi zaman bir kariyer kursuna gitmek olabilir,kimi zaman bir aylık bir tatili sadece dil öğrenmek pahasına bir yerde ücretsiz çalışmakla geçirmek olur.Yeter ki ana hedefimize katkısı olabileceğini düşündüğümüz adımları atma ve sabırla hedefe yürüme konusunda kararlı olalım.
KARİYER YOLCULUĞUNUN YAN SOKAKLARI
Mesleki tatmin elde edebileceğimiz hedeflerimize yürürken zaman zaman bu hedefe varmanın zorluğu,yapacaklarımızın fazlalığı,belirsizliğin fazla olması,bizi destekleyenlerin giderek azalması..moralimizi bozabilir.O zaman bize daha kolay gelen,hazır alternatifler yani yan sokaklar daha cazip gelmeye başlar.Sen yazar olmayı istersin ama kendini zabit katipliği sınavında bulursun.Sen grafiker olarak hayatını kazanmak istersin sigortacı olmuş poliçe peşinde koşarken bulursun kendini.Bilişim sektöründe iş yapmak hayatının anlamıdır ama babanın işyerine girmek zorunda kalmışındır.Yapmak zorunda kaldığımız hiç bir işte başarılı olamayacağımızı bilerek kararlar almak zorundayız.İnsan sadece sevdiği işi mükemmel yapabilir.Ne işverenimizin ne de kendimizin mutlu olamayacağı işlerle oyalanmak bir sürü keşkeyi beraberinde getirir.Israrcı olmak,direnmek,koşulları zorlamak,alternatifler bulmaya çalışmak sonunda başarısız olsak bile bizim tercihimiz olduğu için daha doğru ve daha tatmin edicidir.
Daha geniş bilgi için İş Destek Departmanı yayın ve haberlerini takip etmenizi önermekteyiz.